Marianna (45)
Noin 7 - 8 vuotta sitten näin vaikuttavan, erilaisen unen. Minulla oli tapaaminen erään naisen kanssa hänen kotonaan. Asunto oli suuressa, ylellisessä, korkeassa kerrostalossa; huoneita hieman eri tasoissa. Muistan kuinka tuuli liikutti valkoisia ohuita läpikuultavia verhoja parvekkeen oven edessä; parvekkeelta näkyi sisäpihalle, ja muiden asuntojen terassimaisille parvekkeille. Sisustus oli hillittyä ja tyylikästä;(en muista nähneeni vastaavaa todellisuudessa tai elokuvissa).Nainen oli keski-ikäinen, hyvin apaattisen oloinen, ikään kuin surun lannistama. Hänellä oli erikoiset, mieleenpainuvat piirteet,(varmaan tunnistaisin vieläkin, jos joskus näkisin) jäyhät, veistokselliset piirteet, suuri kolmiomainen nenä, aivan vaaleat vahvat hiukset ja jäänsiniset silmät. Hän vei minut toiseen huoneeseen, joka oli pimennetty, ja näytti minulle kaitafilmin.
Filmillä oli hänen poikansa, n. 13 vuotias mulatti poika, jolla oli äitinsä julhät piirteet, siniset silmät ja vaalea kihara tukka. Ja pojan isä, poika asui isänsä luona, joka oli tumma ihoinen, upseeri-ihminen, keisarin adjutantti tai jotain vastaavaa.Tapahtumapaikka oli kattoterassi jossain lämpimässä maassa; en osaa määritellä tarkemmin. Terassilla oli keisari seurueineen, jonkinlainen juhlallinen tai virallinen tapaaminen; kaikki tummaihoisia, joten paikantaisin johonkin Afrikkaan. Mukana myös tuo poika; ja hänen isänsä virkansa puolesta.Jotenkin tajuntaani tuli, että poika halveksi isäänsä, koska isä totteli ja palveli keisaria. Poika oli itse täysi riiviö, ei kuunnellut, ei totellut, häiriköi kattoterassilla, kiipeili terassin reunalla; ja putosi. Hän jaksoi roikkua vähän aikaa ja viimeiseksi ajatukseksi jäi, että isä ei edes yrittänyt auttaa.
Siinä kohtaa filmiä sanoin naiselle, että tätä minun ei tarvitse nähdä, ja hän kelasi filmiä eteenpäin, niin etten nähnyt kuinka poika putosi.
Kysyin naiselta, kuinka hän oli selvinnyt siitä. Hän ei vastannut ja uni jatkui sekavina katkonaisina pätkinä, joissa tuo nainen petti miestään ja kuinka he erosivat myöhemmin.
Unesi tuntuu mielenkiintoiselta. Kuten oma kokemuksesi vavistaa ko. tyyppisen unen yksi selitys voisi olla jokin edellisen elämän kokemus. Oletko yrittänyt selittää sitä muulla tavalla? Seuraavalla en halua vähätellä omaa selitystäsi, joka saattaa olla oikea. Tämän palstan tehtävänä on etsiä monenlaisia mahdollisia selityksiä, siksi tarjoan toista selitysvaihtoehtoa.

Mielestäni yksi luonteva selitys unellesi olisi myös tarinaperinne, joka on mukautunut tilanteesi mukaiseksi. Unellasi on selvät tarinan ainekset: On keisareita ja keisarin palvelijoita.
Kuten olen kirjassani Totuus on unissa, saduissa ja tarinoissa pyrkinyt osoittamaan. Sadut ovat mielikuvitustarinoita, joita ihmiset omaksuvat varsinkin uniensa myötäilemänä. Ihminen poimii sellaisia tarinoita, jotka koskettavat omia tunteita, sellaisia tarinoita, joka muistuttaa omaa elämäntarinaa. Kun tarinoita on kerrottu suullisena perintönä eteenpäin tuhansia vuosia, niistä säilyy vain sellaiset, joilla on tunteita liikuttavia ominaisuuksia. Pyydystetty tarina ja itse kerrottu/kirjoitettu kertomus on kuin oma uni, se kuvaa kertojansa tunnetilannetta, Kaikki kaunokirjalliset teokset ovat samanlaisia tarinoita. Niitä voidaan tulkita kuin unia. Silloin haetaan, mistä tilanteista, lähteistä, jutuista, kirjoista tarinoiden ainekset ovat syntyneet. Esimerkiksi Stevensonin Tohtori Jekyll ja herra Hyde - tarina on unessa saatu tarina, kukaan tuskin yrittää yhdistää sitä menneen elämän kuvaukseksi.
Aika moni ns. jälleensyntymiskertomuksista on tunnistettu lapsuudessa luetuksi kertomukseksi, joka on vain unohdettu. Tai kyseessä on henkilön tuottama tarina.
Tuo sinun tarinasi voisi ehkä viitata johonkin sellaiseen lapsuuden/nuoruuden kokemukseen, jossa vanhemmat ovat tietoisesti tai piilotajuisesti odottaneet poikaa. Kun on syntynyt tyttö, lasta on kasvatettu siitä huolimatta piilotajuisesti kuin poikaa. Kun hän ei ole kasvaessaan löytänyt rauhaa miehenä naisen ruumiissa, hän on alkanut taistella vanhempiaan vastaan (ns.pahantapaisuus). Varsinkin isän hylkäämäksi joutuminen on ahdistanut ja on siksi kuollut poikana ja naisolemus on saanut tilaa. Murrosikää lähestyttäessä ruumis alkaa ´vaatia´ esille sukupuolista olemusta. Värillisyys unessa voi kertoa erilaisuudesta, sopeutumattomuudesta tilanteeseen ja piilotajuisesta halusta kuitenkin samastua isään, joka oli samalla tavalla erilainen väriltään.
Talon kuvaus liittyy mielestäni naisen kuvaamiseen. Nainen, jolla on miehiset vahvat piirteet kuvaavat ehkä naista, joka ei ole kotonaan naisen ruumissa. Ilmentääkseen itseään naisena hän rakentaa ympäristöönsä, huoneeseensa naisen sisätilan. Uni fokusoi kertomuksen suuntaan sillä, että unessa katsotaan filmiä ts. uni ehkä vihjaa, että kyseessä on tarina, elokuva, jolla kuvataan muuta kuin todellista tapahtumaa.
Unessasi isä on satujen tavoin jaettu kahteen erilaiseen elementtiin. Ensinnäkin on normaali lapsen isäkokemus tai odotus, jonka mukaan isän kuuluu olla vahva hallitsija, siksi häntä kuvataan unessa ja tarinoissa keisarina. Kasvavan lapsen silmissä isä osoittautuukin jonkin ongelman tai kriisin takia heikoksi ja siksi lapsi alkaa halveksia isäänsä. Synty palvelija-isä, halveksittava isäkokemus, jossa isä alistuu vastoinkäymisten tai puolisonsa edessä. Tähän voi viitata se, että yleensä keisarin palvelija kokee olevansa arvostettu, unessasi lapsi häpeää isäänsä?
Millaisia tunteita tällainen mahdollinen selitys herättää sinussa?
OlaviMarianna:
Mielenkiintoinen ja paikoin ihan osuva tulkinta. Ainakin siltä osin, että isälleni ´kelpasi´ vain poikalapset. Mutta toisaalta isälläni ei ollut osuutta kasvatuksessani. äitini ei kasvattanut minua sen kummemmin poikana kuin tyttönä, paremminkin ihmisen lapsena; ts. muotti oli hyvin väljä.Joutuminen isän hylkäämäksi ei ole tietoisella tasolla koskaan ahdistanut; ´ei voi menettää sellaista, mitä ei koskaan ole saanut´; mutta on tietysti eri asia mitä alitajunnassa asian tiimoilta muhii. Muutenkin tuot esiin minulle uusia katsantokantoja, joita voin pohtia.
Omaa tulkintaani edellisen elämän kokemuksesta tukee omat kokemukseni; kammo mennä reunalle tai kaiteen äärelle korkeilla paikoilla; lähes hysteerinen kammo nähdä omat lapseni vastaavalla paikalla. Toinen seikka on saamani oivallus muutama kuukausi unen näkemisen jälkeen. Tajusin ettei kukaan olisi voinut auttaa poikaa siinä tilanteessa. Pojan syytös isälleen oli aiheeton. Ja tuo oivallus oli oman elämäni kannalta valaiseva ja vei minua eteenpäin.
Niin ja lisäksi afrikkalainen tanssi, rytmi, taide ja värimaailma puhuttelee minua, tuntuu tutulle ja luontevalle.Olavi:
Kiitos palautteesta. Haluamatta vähätellä yhtään omaa kokemustasi, mietin edelleen muitakin mahdollisuuksia. Unessasi ja omassa tulkinnassasikin on mielenkiintoinen seikka se, että tuo isän hylkäämäksi tulemisen kokemus näyttää olevan olemassa. Lapselle isän olemassaolon selittäminen tai sen puuttuminen voi olla rankka juttu. Mitä kerroit kavereille isästäsi? Puutteen kokeminen on ollut mahdollinen. Siksi voi menettää senkin, mitä ei ole ollut. Onhan sama teema keskeinen osa kristinuskoa omaa myyttistä perinnettämme. Siinäkin poika kokee tulleensa isänsä hylkäämäksi, hyväksyy kohtalonsa ja kulkee kuolemaan. Tähänkin liittyvä mielleyhtymä saattaa olla mukana unessasi.
Toinen tärkeä asia on jälkeläisyyden teema ja koko se kompleksi, joka liittyy biologiseen ja sosiaaliseen perimään. Millä tavalla koit lapsuudessa tai koet nyt olevasi isäsi jälkeläinen poikana/tyttönä? Jos unessasi on kysymys jälleensyntymästä, onko meillä tietoa siitä, miten tuo kokemus siirtyy? Tarvittiinko sen oivaltamiseen juuri isän vähäinen sosiaalinen läsnäolo, mutta kuitenkin biologinen perimä, jotta saatoit tuottaa tuon unikokemuksen. Kysehän on myös siitä, mitä välittyy sinuun isän suvun dna:n mukana?
Korkean paikan kammo on kai aika ylenen juuri sellaisilla, jotka eivät ole saaneet vahvuuttaan isän läsnäolon ja tuen kokemuksista. Myös halusi selittää isä syyttömäksi voi liittyä kiltteyteesi, eikä menneeseen elämään.Onneton:
Mutta emmekö itsekkin, kaikessa typeryydessämmekin, ole jumalallisia (ja saatanallisia), ikuisUuden ilmentymiä, kaikkeuden kiteytymiä, ikuisia itsekkin, vaikka (r)ajallisia siltikin?Olavi:
Olen samaa mieltäTällä lomakkeella voit kirjoittaa kommmenttisi ja/tai unesi.
Jos taas haluat henkilökohtaisen tulkinnan jollekin tietylle unelle sitä varten löytyy unientulkinta palvelu.

Paluu Erikoiset unet -osioon